Gode råd om beskæring af trær
Undgå at havens træer får forkortet deres liv betydeligt på grund af forkert eller mangelfuld beskæring. Store huller i træerne som ofte skyldes forkert beskæring, kan være til gavn for visse fugle og andre dyr der på den måde kan finde sig en bolig. Til gavn for træet er det i hvert fald ikke. Helst skal barken kunne dække sår som er opstået efter bortskæring af grene. Ved bortskæring af meget store grene når såret måske aldrig at heles, men derfor skal man alligevel overholde almindelig god beskæringsskik.
Væk med syge og døde grene
Det første man fjerner når man går i gang med at beskære, er syge grene fx frugttræsgrene med kræftsår. Er det hovedstammen som er angrebet af frugttræskraft må man forsøge at skære det syge væv væk med en skarp kniv. Døde grene fjernes så sårene har mulighed for at blive dækket af ny bark.
Rigtig beskæring hvor såret bliver dækket af vækst fra grunden af den bortskårne gren.
Kun til kraven
Ved basis af grene sidder der en naturlig mere eller mindre tydelig sårhelingskrave. Beskæringssårene heler meget bedre hvis skærer lige ved afslutningen af denne krave.
Ingen smøring af sår
Tidligere brugte man forskellige såkaldte sårhelingsmidler eller maling til at dække beskæringssår, det er i bedste fald uskadeligt, så spar dig det besvær.
Underskær først.
De fleste af os har prøvet det: - man tror man kan styre at save grenen af, af en gang, men før saven når igennem grenen brækker den af og trækker et langt flosset sår ned af stammen. For at undgå dette saver man grene af i 2 omgange. Først saver man halvt igennem grenen på undersiden et stykke fra stammen. Dernæst saver man grenen over fra oversiden et stykke længere ude. Til sidst fjerner man stabben ved basis.
Underskæring et stykke fra stammen forhindrer at grenen i faldet river ved og bark af stammen.
Undgå stabbe
Enten saver/klipper man grene helt af eller man afkorter den ved en knop eller sidegren. Lader man en stab sidde tilbage vil den dø og blive indfaldsvej for sygdomsangreb.
Undgå spidse vinkler
Spidse vinkler mellem to grene kan få dem til nærmest at skubbe til hinanden medens de vokser så de risikere at brække fra hinanden fx i stormvejr. Derfor fjerner man så vidt muligt den ene af de to grene.
Årstid for beskæring
Sommerbeskæring er et udtryk der anvendes om beskæring af sommerskud på fx espalierede frugttræer. Almindelig vedligeholdelses beskæring kaldes ofte vinterbeskæring fordi det traditionelt er foregået om vinteren. Holdningen blandt fagfolk er mere afslappet nu end tidligere til hvornår man må beskære de forskellige træer i haven.
Hvis man beskærer birk efter januar og vin efter nytår vil de stå og bløde kraftigt i en lang periode, men det betyder tilsyneladende ikke at de bliver svækket. De fleste buske venter man med at beskære til april fordi de beskårne grene kan frostskades af eventuel hård frost. Blomme- og kirsebærtræer beskærer man traditionelt i forsommeren fordi det muligvis kan nedsætte risikoen for angreb af forskellige bakterie- og svampesygdomme, idet sårene lukker hurtigere om sommeren. Lad os bare fortsætte traditionen med at beskære fx æble og pære om vinteren, så kommer vi også lidt ud i haven på denne årstid og der er ikke så meget andet der skal laves derude. Er der grene du i løbet af året synes skal væk, så fjern den endelig uanset årstid.
Er det komplicerede beskæring eller træfældning af træet eller træerne bør man kontakte en fagmand der er uddannet til disse opgaver ........
Vi hjælper selvfølgelig gerne med materiel til opgaverne for gør det selv manden !
Klik på billedet.
Udlejning :